Valpen får nytt hjem.

Når valpen er 8-10 uker er den fremdeles avhengig av sin mor og sine søsken. Den er allerede begynt på pregningen sin, og oppdretter har etter beste evne preget den sosialt.
Det er en stor påkjenning for valpen å flytte fra sine trygge omgivelser. Det vil alltid være en fordel å få med seg ett bur som den er vant til å sove i og selvfølgelig ett teppe og leker med mammaen og søskene sin lukt på. Da føler den seg litt tryggere i begynnelsen.
Høye lyder, mange mennesker og støyende barn kan lett skremme valpen. La valpen få falle til ro i sitt nye hjem før venner og annen familie får hilse på.

La valpen selv få bestemme tid for lek og aktivitet.

En så liten valp trenger masse søvn. La alltid valpen få sove når den vil. Sett buret med åpen dør slik at den kan gå inn når den vil ha fred. Hvis den får ro når den trenger det vil dere få en rolig og lykkelig valp. Hvis den derimot blir dratt frem og lekt og hipset på til stadighet, vil dere få en usikker og nervøs hund, som senere vil begynne å forsvare seg ved å knurre og kanskje også bite.

La ikke valpen sove alene de første nettene i sitt nye hjem. Den må gjerne få være i buret, men ha den på soverommet slik at dere kan høre den når den piper og at den kan høre dere. Hvis valpen våkner og piper skal den kanskje tisse, ta den frem på avisen og så rett i kassen igjen. Snakk rolig til den så sovner den nok snart igjen.
Når den lille skal flytte til det rommet den normalt sett alltid skal sove i, er det lurt å ha en radio på lav styrke eller kanskje en klokke. Er det litt lyd rundt den blir den tryggere.

Husk også at en valp aldri skal hoppe ned fra ett sted den ikke klarer å hoppe opp.
Med andre ord: Ikke la den hoppe ned fra stoler , sofa og lignende før den klarer å hoppe opp. Det er veldig lett for at den lander feil og knekker bena.
Valpen bør heller ikke gå i trapper den første tiden.

 

Vaksiner
Valpen blir levert fra oppdretter med sin første vaksine. Deretter skal valpen vaksineres 2 ganger innen 3 mnd.
Etter dette skal hunden vaksineres 1 gang i året.

Ormekur
Valpen har fått ormekur før han flytter fra oppdretter. Deretter skal den ha ormekur en gang i halvåret.

Matvaner.
Som regel har man fått med noe fòr av oppdretter når man henter valpen. Dersom man ønsker å gå over på ett annet fòr, må dette gjøres overlangs. Ellers kan valpen få diarè.
Den får 3-4 måltider pr. døgn inntil den er ca. 4 mnd. Deretter kan den få 2 måltider pr. dag.
Det er viktig at den får mat på samme sted hver gang, helst ett sted den får fred når den spiser og drikker. Valpen skal alltid ha tilgang til friskt vann. Ikke gi den melk, det har den ikke behov for.

Renslighet.
Vi vil jo alle at valpen skal bli husren fort. Det kan gå veldig greit, men da må man være påpasselig. Når valpen har sovet eller spist skal den ut med en gang. Ikke gå inn igjen før den har gjort sitt fornødne. Det kan virke som man løper inn og ut med valpen hele tiden den første tiden.
Man kan gjerne legge en avis utenfor buret, da vil den gå på den med en gang den våkner.
Ser du at den begynner å løpe å lete inne er det nok fordi den må på do. Uhell vil nok skje, men ikke kjeft, si bestemt NEI og ta valpen ut. Skryt alltid av den når den gjør ting riktig.

Barn og hund.
Barn og hund skal selvfølgelig fungere sammen. Men det er noen grunnregler man ikke må overse. Ikke la små barn og valpen være alene sammen. Det kan gå helt galt. Ett lite barn vet ikke alltid når valpen blir usikker og redd.
Barn vil ofte prøve å få kontakt med valpen ved å løpe etter den. Dette kan også valpen gjøre for å få kontakt med barnet.
Det er også naturlig for barna å prøve å slite i pelsen, halen og ørene, for å få den til å stoppe.
Dette kan ligge grunnlaget for en usikker og nervøs hund ovenfor barn og valpen vil kanskje begynne å bite å knurre for å forsvare seg. Hvis man derimot hjelper hund og barn å respektere hverandre vil de få utrolig mye glede av hverandres selskap.
La ikke barn få leie hunden i bånd alene, man la dem gjerne vise hunden frem når dere er til stede.

Sykdommer.
Det finnes sykdommer på alle raser. En Bichon Havanais regnes som enn sunn og frisk hund, men også her kan det dukke opp enkelte ting. Som på de fleste miniatyrhunder bør man sjekke kneledd og øyner.
Kneleddsfeil (Patella) kan være arvelig belastet men kan også komme av miljøpåvirkning. Derfor er det viktig å ikke la valpen få gå for tidlig i trapper og heller ikke la den løpe og jobbe for hardt i begynnelsen.
PRA er en øyensykdom som gradvis blinder hunden. Derfor er det viktig å øyenlyse hunden rundt 2, 3 og 5 års alderen.
PRA er arvelig belastet, foreldre kan være bærere uten selv å ha dette.
Begge foreldrene til valpen bør være Øyenlyst og kneleddstestet: U.A

Kjønn.
Tisper får sin første løpetid ved 7-12 mnd. alder. Deretter vil hun få løpetid ca. hvert halvår. Løpetid vil si den tiden tispen kan bli paret av hanhund.
Løpetiden deles opp i 3 intervaller: Forbrunst, brunst og etterbrunst. I brunst og litt av tiden i etterbrunst vil tispen stå for hanhund.
En miniatyrhund skal ikke pares før fylte 20 mnd.
Løpetid viser seg ved at tispen blir hoven og begynner å blø. Denne tilstanden varer ca 3-4 uker. I denne tiden bør man ikke la tispen løpe løs. Hun vil da tiltrekke seg hanhunder og ved å ha kontroll med henne unngår man uønsket paring.
Tispen vil også søke seg til hanhund og stikker gjerne av dersom hun får anledning til det.
Dersom man ikke ønsker at tispen skal ha løpetid, kan man sette en P-sprøyte på henne. Dette er ikke lurt å gjøre før tispen har hatt sin første løpetid. Grunnen til det er at man ikke helt vet når løpetiden inntreffer og dersom P-sprøyten blir satt på feilt tidspunkt kan det resultere i livmorbetennelse som i verste fall kan resultere i fjerning av livmoren.
Det man også skal være oppmerksom på er at ved gjentatt bruk av P-sprøyte, kan tispen få jursvulster. Skjer dette skal hunden undersøkes av veterinær og svulsten skal holdes under oppsyn.

Hanhunder skal ha 2 testikler. Hvis den kun får 1 eller ikke får dem i det hele tatt, kan hunden ikke brukes i avl. Man kan heller ikke gå på utstilling med hunden. Ved mangel av normale testikler bør veterinær kontaktes. Ofte ligger steinene oppe og må opereres vekk. Det er ikke lov å operere ned steinene på hunden.
Hanhunder blir kjønnsmoden i 8-12 mnd. alder. D.v.s at de kan bedekke og gjøre en tispe drektig.
Kjønnsmodne hanhunder lukter løpetid på flere km. avstand. De stikker gjerne av dersom det er løpetid i nærheten. Hvis man vet at det er løpetid i nærmiljøet bør man ha hunden i bånd.

 

 

Aktivitet.
All trening (læring) med hunden skal være positiv. Hvis du ser at hunden begynner å bli lei, så stopp, det er lurt at den bare har positive inntrykk av trening, da går det mye lettere neste gang du skal trene.
Å begynne med lydighet på hunden er noe man kan gjøre med en gang. Hjemme kan man trene på de enkleste tingene selv, som for eksempel sitt, ligg , bli, kom og lignende.
Dette er kommandoer som hunden bør kunne.
Man kan også prøve å gjemme ting for hunden, og la den søke det frem selv. Dette er en grei metode for hunden til selvstendig tenking.
Skal man gå lydighetskurs lærer man selvfølgelig en del annet, og man følger selv opp med trening hjemme.
Mange liker også andre treningsformer bl.a. Agility. Her får hunden rikelig med mosjon og må også bruke hodet. Hunder liker en viss form for problemløsning.

Ellers så har man sosialiseringstrening og ringtrening egnet for utstillingsinteresserte. Her lærer man hunden å gå pent i bånd, stå rolig på bordet og ikke minst den lærer at andre tar i den. Det må den kunne finne seg i hvis man ønsker å gå på utstillinger

Skrevet av Frøydis Monsen