Kjære valpekjøper

Kjære valpekjøper! Når du ringer rundt og tar kontakt med oppdrettere så forventer du riktige svar og ærlighet fra oppdretter. Da må jeg be dere også om å være ærlig i deres søken etter en hjerteknuser.
De fleste ønsker å vite litt om dere, så det er veldig positivt å opplyse om hvorfor man ønsker seg en valp, hvor og hvordan man bor, arbeidssituasjon og familieforhold.
Det er også viktig at dere er ærlig med hensyn til hva dere ønsker.

Har oppdretterne kanskje en meget lovende valp som de ikke helt vet om de vil selge uten at det er utstillingsinteresserte,så vær så snill å ikke si at dere er det uten å virkelig mene det!! Oppdretter mener ikke da at dere kanskje kan vise valpen på 1 valpeshow eller en utstilling, men virkelig gå inn for dette med liv og lyst!!

Er det dette dere virkelig vil, så må dere også forvente at oppdretter følger dette opp og krever litt mer av dere enn av andre valpekjøpere.
Det kreves litt av eier å trene valpen til ustilling. Den skal holdes i topp kondisjon både i kropp og pels. Den skal trenes for å kunne oppføre seg i en utstillingsring! 

Er dere derimot kun interessert i kun en kosehund, så er det helt Ok også!! Dere trenger da nødvendigvis ikke den valpen som er den best egnete i utstillingssammenheng og da er det mye lettere for oppdretter å velge den rette valpen for dere!!

Oppdretter har etter beste evne sosialisert og gjort valpene trygge men vi kan ikke være med på den videre pregningen etter at valpen er levert til sine nye eiere. Deres jobb er nå å videreføre dette og sosialisere valpen videre. Ansvaret for en trygg og glad hund ligger nå i deres hender!! 
Blir valpen kun tilbudt sine trygge omgivelser hjemme, vil den kunne bli både redd og usikker i andre sammenhenger. La den få ta del som ett verdig familiemedlem og ta den med der dere kan. 
Lydighetstrening i altfor ung alder og da med kun store hunder rundt seg kan også gjøre dem utrygge. Skal dere gå lydighet, så finn i første rekke steder hvor det også er andre småhunder.
Miljøtrening/sosiasliseringstrening kan anbefales. Ta kontakt med en hundeklubb i området hvor dere bor.

For at man skal få vite om man er på rett vei når det gjelder avl og oppdrett, så er det av stor betydning for oppdretter at de får se valpene sine igjen i vekstperioden eller når de er blitt voksne. Det er ikke alle oppdrettere som har dette i kontraktene sine, men jeg vil tro at de fleste ønsker å se dem iallefall. Så om “din” oppdretter har fått treffe sine valper når de er blitt voksne, så kan lettere klare å velge ut den rette valpen til andre også og ikke minst vite hvilke kombinasjoner som er til det beste for rasen. Om det er vanskelig å treffes, så setter vi også stor pris på å få bilder av avkommene våre.

Det kan nok hende at det er en del valpekjøpere rundt om som er blitt skuffet over sine valper og oppdrettere, men dere skal også vite at det veldig mange valpekjøpere som skuffer sine oppdrettere også!!

Husk at en oppdretter har mange valper og valpekjøpere og kontakte, det er ikke alltid like lett å sette seg ned med listen å ringe rundt til dere alle…. det vil ikke dermed si at vi ikke tenker på hver en liten valp og hvordan de har det, for det gjør vi virkelig.
Vi hjelper dem til verden, bor omtrent i valpekassen de første ukene for å være sikker på at alle får rikelig med melk og at de klarer seg bra… for deretter stort sett bo på gulvet og leke, kose og dulle med de små. Det er ikke bare lett å levere dem fra seg for så ikke høre mer fra dem…
Dere har som regel bare en oppdretter å kontakte, så vær så snill…. gi en liten lyd i dann og vann og gi oss litt informasjon om hvordan “valpene våre” har det!!

Mvh. Frøydis