Stell av pels

Stell av pels

For hunden og ens egen skyld må man begynne pelsstell med en gang man får valpen i hus. Setter det seg for mye floker er det ubehagelig for både hund og eier å begynne på dette. Ikke ta skippertak, men gjør det som regel at man børster hunden hver 2-3 dag. Gjerne hver dag om man har tid og anledning.

I begynnelsen kan det være lurt å gjøre dette når hunden allikevel ligger på fanget.

Finn frem børste og kam og gre igjennom. Prat rolig og bestemt med valpen, skryt av ønsket adferd. Tilslutt vil dette være en stund den vil nyte.

Ikke gre tørr pels, men bruk en spraybalsam eller bare rent vann. Grer man tørr pels er det lett for at den blir statisk og man knekker tuppene. Da blir det vanskeligere å få en lang og fyldig pels.

Man trenger børste, kam (fin og grovtannet) og spraybalsam. 

Til og begynne med er pelsen lett å gre, men fra valpen er ca. 8-12 mnd. vil den komme i pelsskiftet og flokene kan komme over natten. Dette stadiet går over, men man bør være ekstra påpasselig slik at ikke flokene blir til uløselige tover.

Begynn alltid å gre underifra, altså med hårretningen (nedover). Legg hunden på rygg, børst bryst, mage og innsiden av bena. Først med børste og så med kam, for å få ut alle småfloker. Legg så hunden på siden og børst også her underfra.

Stell av pels

 

Bading. Riktig valg av Shampo og Balsam er viktig, noen produkter kan faktisk lage flere floker og hunden kan få tørr hud og pels. Hunden bør bades hver 7-14 dag. Bad aldri en hund med floker. Gre hunden ut på samme måte som beskrevet ovenfor. Bland til shampo og balsam og ha rene håndklær klar. Shampo og balsam kan med fordel blandes ut i en drikkeflaske med tut. På den måten får du fordelt blandingen jevnt over hele hunden. Når hunden er flokefri settes den i badekaret (stampen) og gjennomvætes med lunkent vann. Ikke spyl hunden direkte i øregangen, øyne eller snuten.

Fordel sjampo jevnt over og bruk lignende teknikk ved vasking som ved utgreing. Bruk drateknikk.

Når hunden er ferdig vasket, skylles den godt. Fordel balsam jevnt og bruk samme teknikk som ved sjamponering. La balsamen stå i ca. 2 min. skyll ut. Knip vannet godt ut med hendene, før du legger den i håndkle.

Ikke massèr, men knip vannet ut. Når hunden er badet, har det nok kommet en og annen floke, selv om man gredde ut før badingen.

Gre gjennom hunden igjen, før du begynner føningen.